Aantal studenten dat studiepauze neemt laatste tien jaar verdubbeld

Het aantal universitaire studenten dat na het afronden van de bacheloropleiding niet direct met een master begint, is de laatste tien jaar meer dan verdubbeld, blijkt zondag uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die Pointer en Fris! hebben opgevraagd. Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) verslechtert de studeerpauze hun positie op de arbeidsmarkt, als zij hun diploma niet behalen.

De studievertraging heeft voor veel studenten sowieso nadelige gevolgen voor de verdere loopbaan, denkt de LSVb, “omdat het na een pauze moeilijk is om de studie weer op te pakken”. Sinds 2006 zouden ruim 37.000 studenten niet direct zijn doorgegaan of een masteropleiding links hebben laten liggen.

In 2018 koos 26,5 procent van alle universitaire studenten ervoor om de studie tijdelijk stil te leggen, terwijl het tien jaar eerder om nog geen 12 procent ging. Het afronden van een bacheloropleiding levert de groep studenten nog geen universitair einddiploma op. Die wordt verdiend na het afronden van een masteropleiding.

De LSVb en VNO-NCW zeggen tegen Pointer dat het behalen van een masterdiploma essentieel is. “Door de hoge concurrentiegraad op de arbeidsmarkt is het afronden van de studie het minimum.”

‘Studie wordt stilgelegd om cv op te poetsen’

Met het tijdelijk stilleggen van hun studie proberen studenten juist hun cv op te poetsen, schrijft het journalistieke platform op basis van DUO. Zo zouden studenten tijdelijk in het bestuur van studentenverenigingen gaan zitten of kiezen zij voor een extra stage.

Daarnaast kiezen studenten ervoor de studie tijdelijk stop te zetten en een baan te zoeken om te sparen voor het bekostigen van de rest van de studie.

BRON: NU.nl

2 gedachten over “Aantal studenten dat studiepauze neemt laatste tien jaar verdubbeld

Reacties zijn gesloten.